29-11-2019 door Corinne
“Draag een haarnetje, was je handen, geen sieraden, let op de THT van grondstoffen, werk FIFO, let op allergenen en neem geen eten mee op de productievloer….” Er zijn regeltjes genoeg op de werkvloer in de meeste productiebedrijven. Veel medewerkers hebben niet alle benodigde informatie over de producten waarmee ze werken of genoeg achtergrondkennis over de hygiëneregels. Voor een manager of productieleider is het vervelend om het personeel hier steeds aan te moeten herinneren, maar ook het werkgeluk van het personeel komt dit niet ten goede.
Werkgeluk wordt grotendeels bepaald door een gevoel van autonomie. Dit is de mate waarin een medewerker zelf beslissingen mag nemen en zelfstandig kan werken. Uit onderzoek blijkt dat 90% van de managers zich autonoom voelt op het werk. Hier staat tegenover dat 50% van lager-opgeleiden meent geen enkele vrijheid te voelen tijdens werktijd. Het merendeel van deze mensen zou graag meer invloed hebben op hoe zij het werk uitvoeren. Het is onmogelijk om zelfstandigheid te ervaren op het werk als je niet genoeg kennis hebt. Vaak wordt er gezegd "dit moet zo" of "we doen dit altijd al zo" en de regels worden zonder uitleg opgedrongen.
Wanneer medewerkers niet genoeg autonomie ervaren door een kennisgebrek, kan dit een aantal problemen met zich meebrengen. Ten eerste voelen zij zich minder zelfverzekerd op het werk en kan dit een gevoel van onmacht veroorzaken. Daarnaast kost telkens informatie opzoeken of navragen tijd die beter benut kan worden en worden er meer fouten gemaakt. Tot slot hebben medewerkers meer stress én zijn ze zelfs vaker geneigd om op zoek te gaan naar een nieuwe baan!
Hoe krijgen werknemers dan meer autonomie? Om autonomie te ervaren moet een medewerker zelf genoeg kennis hebben van zijn taak en de manier waarop die uitgevoerd wordt. Het opleggen van regeltjes en vooral het steeds wijzen op de naleving hiervan doet afbreuk aan het gevoel van autonomie. Wanneer werknemers meer autonomie krijgen, heeft dit veel positieve gevolgen. Werknemers met genoeg kennis over hun werk weten namelijk hoe zij voedselveilig kunnen werken. Daarnaast zullen zij zelf inzicht krijgen in hoe en waarom ze voedselveilig kunnen werken. Dit gevoel van competentie brengt een verantwoordelijkheidsgevoel mee voor de kwaliteit van hun werk. Misschien komt de werknemer zelfs met creatieve oplossingen om zorgvuldiger, sneller en productiever te werk te gaan. Bovendien zal het makkelijker zijn om fouten te voorkomen. Het zal ook minder vaak nodig zijn om medewerkers op de regeltjes te wijzen: medewerker blij en manager blij.
Vooral in de voedingsindustrie is kennis op de werkvloer heel belangrijk. Er zijn heel wat regels met betrekking tot hygiëne, voedselveilig werken, en andere cruciale zaken als werken met allergenen. Omdat bedrijven een goed product willen leveren, dat geen consumenten in gevaar brengt, is het belangrijk dat werknemers alle regels kennen en fouten worden voorkomen.
Wanneer de werknemers de regels begrijpen, zorgt dit ervoor dat ze weten waar ze aan toe zijn. Kennis op de werkvloer maakt van jouw werknemer een professional die weet wat hij of zij doet. Deze controle over de uitvoering van de taken leidt tot meer tevredenheid op het werk en meer motivatie. Het positieve gevolg is dat werknemers minder stress ervaren en minder risico lopen op een burn-out. Daarnaast zorgt deze autonomie ervoor dat werknemers niet alleen productiever te werk gaan, maar ook meer plezier hebben op het werk. Dus, train je personeel voor meer productiviteit en meer werkgeluk!